Etiketler

android (28) Appstore (8) HTC (11) iPad (14) iphone (26) iPhone 4S (21) iPhone Aksesuarı (7) iPhone problemleri (5) Samsung (9) Siri (6) Sony (8) Tablet PC (10) tasarım (19) teknoloji (12) uygulama (14)

6 Kasım 2011 Pazar

iPhone 4S'ten ilk hata sinyalleri

Apple kurucusu Steve Jobs'un ölümünden hemen sonra piyasaya çıkardığı "iPhone 4S" için ilk büyük hata sinyali geçtiğimiz günlerde geldi. "iPhone 4S"in en büyük yeniliklerinden olarak adı geçen Siri sunucuları uzun bir süre erişilemez durumda kaldı. 


Siri nedir? Siri iPhone iOs 5 ile gelen akıllı sesli yanıt sistemi olarak biliniyor. Ancak klasik sesli yanıt sistemlerinden çok daha öte ve çok daha kullanıştı. Çünkü Siri emir komutlarını almanın dışında soru komutlarını da alıyor ve size en uygun cevabı söylüyor. Tabiki bunun için Apple'ın Siri için yarattığı sunucu desteğine ihtiyaç duyuyor. Siri'nin nasıl çalıştığına şöyle bir örnek verelim. Mesela siz o sırada Ankara'dasınız ve dışardaki hava sıcaklığını merak ediyorsunuz. Bu durumda "Siri! Ankara'da hava kaç derece?" diye soruyorsunuz ve Siri size o anda Ankara için hava durumunu sunucusundan aldığı bilgiyle iletiyor. Yada başka bir örnekle siz "Siri! en yakın sinema salonu nerede?" diye soruyorsunuz ve bu bilgi yine sunucudan size iletiliyor. 


Her ne kadar şahsen bu uygulamanın Türkiye'de etkin olarak kullanım alanı bulacağına dair şüphelerim olsa da robot ve süper kahraman olgularına çok düşkün olan Amerikalı kullanıcıların sesle bilgiye ulaşma fikrini daha şimdiden benimsediklerini düşünmek yanlış ta olmaz.


Tekrar hata konusuna dönersek, geçtiğimiz günlerde amerika'daki hiç bir kullanıcı bir süreliğine Siri sunucularına ulaşamadı ve karşılarınıza "Şu anda sunucuya bağlanılamıyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz" uyarısı geldi. Hatanın iOs5 sürümündeki bir eksikten kaynaklandığının anlaşılması ise çok uzun sürmedi. Apple bu konuda hemen bir duyuru ile kullanıcılarından özür diledi ve en kısa zamanda bir sürüm güncellemesi ile bu hatanın kapatılacağı da söylendi. 


Apple'ın  "iPhone 4S"in piyasaya sürümünden beri bu kabul ettiği ikinci büyük hata. Daha önce de iOs5 yazılımındaki bir hatadan dolayı batarya şarj süresinin "iPhone 3G"den bile daha az olduğunu kabul etmişti. Hem bu versiyoda hemde daha önceki versiyonlarda piyasaya sürülüşünün hemen ardından iPhone ile ilgili düzeltme ve hataların çokluğu Apple'ın sürümü piyasaya vermeden önce testlerini tam yapmadan verip kullanıcı sikayetlerine göre hareket ettiği düşüncesini getiriyor. 


Bu durum 90'lı yılların sonunda Formula 1 yarışlarındaki son sıralara oynayan bir takımının başkanı şöyle demişti "Dünyanın en iyi test pilotları bizde" Haksız da sayılmazdı. Bir önceki yıl şampiyon olan M. Schumaer ve ikinci olan Baricchello nun kullandığı Ferrari arabalarını bu sezon kendi takımı kullanmaktaydı. Bu duruma tam benzemese de Apple'da Beta Test kullanıcılarına testleri yaptırmak yerine son kullanıcıya bu testleri yaptırarak hem bu maliyet ve zaman kaybını aşıyor hemde ürünlere para ödeyen son kullanıcılardan en etkili geri bildirimi almış oluyor belkide. 


Ama her ne kadar iyi niyetli yorumlamaya çalışsak ta Apple'ın 2011 yılı içindeki Android gelişiminden etkilendiği ve HTC ve Samsung'un başı çektiği rakiplerinden çekinmekte olduğunu, ve liderliği elinde tuttuğu pazar payını azaltmamak adına ürünleri acele ile -henüz testleri bile tamamlamadan- piyasaya sürdüğünü düşünmemek te elde degil. 

Hiç yorum yok: