Etiketler

android (28) Appstore (8) HTC (11) iPad (14) iphone (26) iPhone 4S (21) iPhone Aksesuarı (7) iPhone problemleri (5) Samsung (9) Siri (6) Sony (8) Tablet PC (10) tasarım (19) teknoloji (12) uygulama (14)

10 Mart 2012 Cumartesi

Yeni iPad'te Siri var mı?

iPad 3 yada Apple'ın söylediği kadarıyla iPad (yeni jenerasyon) bir çok beklentiyi getirmişti kullanıcılara ancak 7 Mart 2012'de açıklanan yeni jenerasyon iPad donanımsal anlamda kendini geliştirirken görsel ve yazılımsal açıdan hayal kırıklığına yol açtı. 


En büyük beklentilerden biri de Siri'nin iPad 3 ile birlikte entegrer edileceğiydi. Ancak eklenen sesli yanıt sistemi var olsa da Siri yine iPad'lere uğramadı. iPad 3 alacak kullanıcılar yine Siri beklentisini yeni sürüm iPad'lere bıraktılar. 


iPhone 4S'te Siri'nin Türkçe çalışmaması zaten Türkiye'deki kullanıcıları üzmüşken şimdi iPad 3 ile de Siri'nin çalışmayak olması tüm kullanıcıların Siri'nin başarısız olmuş olabileceği kanısına yol açtı. 

6 Mart 2012 Salı

iPad 3 beklerken iPad HD mi geliyor?

iPhone 5 beklentisinin iyice yogunlastığı günlerde çıkan bazı dedikodular iPhone5 yerine iPhone 4S gelecegini uçurmuştu. Şimdi de iPad için aynı söylentiler dolaşiyor.



7 Mart günü açıklanacak olan iPad'in yeni versiyonu bir çok kullanıcı tarafından heyecanla bekleniyor. Ancak iPhone 4S lansmanında olduğu gibi bir hayal kırıklığı daha yaşanacak gibi.

Tabiki iPhone 4S her ne kadar hayal kırıklığı ile girse de piyasaya yüksek satış rakamlarına ulaşmayı başarmış kullanıcı gözündeki algı biraz etkilenmiş olsa da Apple'dan vazgeçmemişti. Ancak bu hayal kırıklıklarının tekrarlayarak oluşması, özellikle de Apple'ın dehası ve urucusu Steve Jobs'un ölümünün ardından geliyor olması kullanıcı bilincinde Apple imajını sarsmaya da başladı.

Beklentileri hep yüksek tutan ve sınırlı sayıdaki modeli ve daha yüksek piyasa fiyatı ile tüm dünyada ayrıcalık hissi veren Apple ürünlerinde özellikle tasarımda aynı içerikte küçük geliştirmelerle gelen "güncelleme" ürünler, yeni tasarım ve yeni ayrıcalık bekleyen bu müşteri algısını zedelemeye başladı. 

4 Mart 2012 Pazar

Tablet PC'lerde iPad hegamonyası

Gün geçtikçe tablet PC kullanımı artıyor ve PC'lerin pabucu dama atılmaya devam ediyor. Hatta durum o kadar hızlı ki bir çok teknoloji market Tablet PC'ler için ayrı standlar oluşturdu ve standlar notebook standlarının büyüklüğüne ulaşmaya başladı bile. 


Tablet PC'ler arasındaki rekabette artıyor gitgide. Ancak şu bir gerçek ki iPad'in üstünlüğü barzi bir şekilde ortada hala. aslında donanım açısından Apple'ın iPad'lerini yakaladı hatta geçmeye başladı bir çok marka ve fiyatta da daha avantajlı hale getirdiler ürünlerini. Yine tasarm açısından da Toshiba Excite ve Sony Tablet S gibi modellerin fiziksel görüntülerinin de iPad ten daha hoş olduğunu kabul edebiliriz. Ancak iOs'un kullanım kolaylığındaki üstünlüğü Android tarafından henüz yakalanamadı.


Ayrıca iOs için geliştirilen uygulamaların çeşitliliği ve kalitesi hala Android'den daha iyi durumda. Bunun da şu konumda normal olduğunu da beliteyim. Çünkü iOs için geliştirilen uygulamalar 5. senesini doldururken andrid ancak ikinci senesinde. % senelik teknik birikim ve tecrübe'de haliyle daha fazla. Ayrıca büyük yazılımcı firmalarda daha çok para kazanabilecekleri ve prestijlerini yükseltebilecekleri AppStore için uygulama yapmayı daha çok seviyorlar. 


Bu şartlar hala iPad'in liderliğini ve popülaritesini korumasını sağlıyor ancak her geçen gün Android gelişiyor ve piyasa payını artırıyor. unutmamak gerekir ki müşterilerden gelen talep arttıkça android kullanan firmaların arz ettiği ürünlerin kalitesi ve standartları artacaktır. Aynı zamanda artan kullanıcı talebiyle birlikte daha çok yazılımcı da Android uygulamlarının artmasına çalışacak. 


Diğer bir konu da kullanıcılar arasında oluşan "Apple'ın kendini beğenmişligi" genel kanısının artarak yükselmesi. Bu konuda ticari bir firmanın böyle bir yaklaşımda olmasının söz konusu olmadığı açık. Ancak Apple kullanılarının kendi ürünlerini başkalarıyla konusurkenki tavrı bu rahatsızlığı artırıyor. Ürünlerin pahalı olması ve kolay ulaşılamaması belki de Apple'ın ticari stratejisi ama pazarda rekabet kızıştıkça ve android daha "kullanıcı dostu" oldukça bu durum satışlarının düşmesini de engelleyecek bir strateji olamyacaktır. 


Apple 2011 yılında yepyeni bir ürün bekleyen iPhone kullanıcılarını hayal kırıklığına uğrattığı gibi iPad 3'te akıllardaki yepyeni tasarım beklentilerini karşılamayacak ve bu durum apple'ın sadık kullanıcıları arasında bir hayal kırıklığı yaratacaktır. 


7 Mart'ta iPad 3'ün açıklanmasını beklediğimiz günlerde ben bu beklentinin büyük olmaması kanaatindeyim.