Etiketler

android (28) Appstore (8) HTC (11) iPad (14) iphone (26) iPhone 4S (21) iPhone Aksesuarı (7) iPhone problemleri (5) Samsung (9) Siri (6) Sony (8) Tablet PC (10) tasarım (19) teknoloji (12) uygulama (14)

3 Kasım 2011 Perşembe

Android 4.0 - Ice Cream Sandwich piyasada

Google geçtiğimiz günlerde "Android"in yeni versiyonu olan 4.0  Ice Cream Sandwich sürümünü piyasaya çıkardı. 




KOLAY, GÜZEL VE AKILLININ DA ÖTESİNDE

sloganıyla piyasaya sürülen Ice Cream Sandwich versiyonunda yeni neler var şöyle bir göz atalım;


Sadeleştirilmiş ve evrim geçirmiş bir kullanıcı arayüzü : Daha çok kullanılan uygulamaları ön plana çıkaran düzenleme ve özenle seçilmiş animasyonlarla güçlendirilmiş arayüz. yazma klavyesi de yüksek çözünürlük ile daha parlak ve kullanışlı bir görünüme getirilmiş. 


Çoklu işlem : Aynı anda birden fazla uygulama ile çalışma imkanı ve durum çubuğu ile açık olan uygulamalar arasında geçiş imkanı sağlayan thumbnail özelliği. 


Ana ekranda klasörleme ve favoriler: Ekran üzerinde uygulamalarınızı yada dosyalarınızı klasörlerde organize edebilecek ve sık kullandıklarınızı bir "Favoriler" bölümünde kolay erişime açabileceksiniz. 


Yeni ekran kilidi özellikleri : yapılan geliştirmelerle ekran kilidini açmadan uyarı mesajlarınızı kontrol edebilir yada kameraya direk ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca gelen aramayı kapatmak zorunda kalmadan tek dokunuş ile gelen aramayı SMS ile yanıtlama seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz. 


Geliştirilmiş yazım yardımı ve dil bilgisi kontrolü
Ses kayıt ve komut işlemlerinde geliştirilmiş kontroller
Network bilgisini kontrol etme özelliği
Kolay erişim hedefli arayüz tasarımı 
Geliştirilmiş fotograf ve video kayıtları
Video galeri ve Fotograf işleme özellikleri 


ve bunların yanında daha bir çok geliştirmeye detaylı olarak http://developer.android.com/sdk/android-4.0-highlights.html adresinden ulaşabilirsiniz. 

iPhone 4S özellikleri iPhone 4'te çalışıyor mu?


Sorulmaya başlanan bir soruydu.. "iPhone 4S" nerdeyse "iPhone 4"ün aynısı, iOs5 güncellemesini de yaptım, o halde neden 4S'te olan yeni özellikler "iPhone4"te de çalışmıyor?  

Bu sorunun cevabını @chpwn isimli twitter kullanıcısı sayfasında açıkladı. Eğer "iPhone 4"ünüzü jailbreak yaparsanız telefonunuz bu yeni özellikleri çalıştırır hale geliyor. Ayrıca telefonunuz jailbreak edildiğinde bir şekilde "Apple"ın sesli yanıt/komut sistemi olan "Siri" sunucularına bağlanabiliyor ve "Siri" telefonunuzda çalışır hale geliyor. @chpwn isimli twitter hesabında ayrıntılarıyla işlemler anlatılıyor. 

Apple için zor günler başlıyor!


İnanılmaz bir hızla büyüyer ve pazardaki yerini en tepelere çıkaran iPhone için sancılı günler başladı. Aslında bu durum aynı Osmanlı Devleti'nin çok büyük alanlara hukmettikten sonra bu buyuk cografyayı yönetmekte zorlanıp, milliyetçi akımlarla yavas yavas kuculmesine benzetiyorum ben durumu. 


Bunun en çarpıcı örneği gectigimiz ay Samsung Akıllı telefon satıslarında "Apple"ı ilk defa geçmiş olması.. Evet iphone 5 cıkacak beklentisi satısları düşürmüş olabilir ama diğer yandan "Apple"ın müşterileri üzerindeki "iPhone 5" beklentisini 4S ile karsılayamamış olması da itibar kaybına ve marka güvenilirliğinin azalmasına yol açtı."iPhone 4"ün çıkışındaki teknik sorunlar ve Amerika Tüketiciler Birliği tarafından "Tavsiye edilmeyen ürün" olarak ilan edilmesinin ardından piyasaya sürdüğü "iPhone 4S" te donanımsal gelisimin yanında ekstra pek birsey bulamadı kullanıcı.. Siri yada iCloud zaten daha onceden duyrulan ozellikler oldugundan "Apple" in tanıtım gunlerindeki o ağızları acık bırakan şaşırtan "vay beee" dedirten etki sekteye ugramıs oldu. 


Ayrıca hemen her "Apple" tanıtımında ekstra özellikler eklenen diger urunler konusunda da yani ipod ve ibook kısmından dise dokunur bir gelisme cıkmayınca "Apple"in halk ve rakipleri üzerindeki ezici stratejik ve pazarlama üstünlugu yara aldı.  


Bu demek degildir ki apple bu sekilde devamlı kan kaybedecek. Ama degisen bir sey var ki "Apple" artık zirvede yalnız değil ve biz de bu durumu yadsıyamayız.. Apple bundan sonra ben yaparım onlar izler gibi bir rahatlıkta olamayacak. Çünkü imaji ve tasarımsal kalitesi ile on planda duran "iPhone" ve "iPad"e rakipler cok hızlı sekilde cıkıyor. Thomas Edison'un bildigimiz ampulü yapmak icin tam 2440 deney yaptığını ve sonucunda istedigi yada yuzyılı aşkın suredir insanın mecbur kaldığı bir icadı gerceklestirebildiğini unutmamak gerekir. 


Yani HTC, Samsung, Sony gibi devamlı ürün geliştiren 4-5 firma ve "Android"in arkasında Google gibi bir güç oldugunu dusunursek 2440 deney yapmaya gerek kalmadan sonuca ulaşılabilecegi de aşikar.. Bu illaki boyle olur diyemeyiz ama ortada olan bir olasılığı da reddedemeyiz. 

iPhone ve Android

Yıl 2010'a yaklaştığından beridir her yanımızı bir akıllı telefon gerçeği gün be gün sarmaya başladı ve inanılmaz bir hızla kendini yenilemeye ve daha çok ele ve eve yayılmaya başladı. 

Yıllar önce önce Java sonrasında da symbian işletim sistemleriyle Nokia cep telefonunu kişiselleştirme özelliklerini devrim niteliğinde artırmıştı ama aradan geçen birkaç yıl içinde bu kişiselleştirebilmenin kısıtlandığı hatta uygulamaların artışı ile birlikte telefonlarımızın yavaşladığını ve hatta kilitlendiğini gördük. Ne yazık ki bu "java"nın ve sürekli yeni versiyonları çıkan "symbian"ın çöküşü anlamına geliyordu. 

Ve birden Steve Jobs teknoloji pazarına bir imza daha bıraktı. iPhone. Kolay kullanımı, akıcı dokunmatik yüzeyi, kolay bağlanabilirliği ile interneti taşınır hale getirebilmesi, yeterli kamerası ve iPod'tan gelen iyi bir müzik altyapısının olması  ve her türlü uygulamayı kolaylaştıran arayüzü sayesinde hemen pazarda yerini aldı ve çok ciddi bir hızla yükseldi. Bütün bu teknolojik farkın yanı sıra aslında iPhone ile Apple'ın son kullanıcıya sunduğu son derece yüksek oranda kişiselleştirebilme olanağıydı. 

Aslında iPhone ilk aldığınızda piyasadaki çoğu akıllı telefondan daha fazla bir özellik taşımıyor. Ancak appstore olarak adlandırılan çevrim içi uygulama dükkanından 160.000'in üzerindeki seçenekten istediğiniz özelliklerde uygulamaları telefonunuza indirip hiç bir kurulum gerektirmeden kullanabiliyor olmanız iPhone'un kullanıcılar arasındaki popülerliğini neredeyse ışık hızında artırdı. 

Ardından bilişim düyasının devi Google bu büyük pazara dahil olmak istedi ve akıllı telefonlar için işletim sistemi olan "Android"i piyasaya sürdü. Android açık kod (GNU) sistemiyle geliştirilen ve kullanıcı tarafından özelleştirilebilen yapısıyla hızla ilerledi ve çok kısa bir sürede iPhone ve onun yazılımı iOs ile rekabet edebilir hale geldi. 

Çok kısa sürede HTC, Samsung, Sony-Eriksson ve LG gibi dünya devi markalarla birlikte piyasaya sürülmeye başladı. Akıllı telefonlara kadar tartışmasız pazar lideri olan Nokia ise Microsoft ile yaptığı 5 Milyar dolarlık yazılım geliştirme anlaşmasıyla Windows Mobile ile bu savaşta yer alacağının işaretlerini verdi. Son olarak ta Google "Android" ile girdiği yazılım pazarına Amerikan "Motorola"nın mobil telefon kısmını satın alarak bu pazarda söz sahibi olma niyetinde olduğunu gösterdi. 

Bu pazarda daha çok değişim ve daha çok gelişim göreceğimizden hiç şüphem yok. Oldukça heyecanlı, hızlı ve kıran kırana bir rekabet bizi bekliyor. 

Blogu takip ederek sizde bu konuda bir çok haber, tanıtım, bilgi ve değerlendirmeye ulaşabilirsiniz.