Etiketler

android (28) Appstore (8) HTC (11) iPad (14) iphone (26) iPhone 4S (21) iPhone Aksesuarı (7) iPhone problemleri (5) Samsung (9) Siri (6) Sony (8) Tablet PC (10) tasarım (19) teknoloji (12) uygulama (14)

6 Kasım 2011 Pazar

Mobil uygulamalar üzerine

2010 yılında başlayan akıllı telefon çılgınlığı gün geçtikçe daha da hızlanarak artacak. Neden artmasın ki? daha önceleri internet tarayıcılarını bile kullanarak yapamadığımız yada çok daha uzun sürede yapabildiğimiz bir çok şeyi şu sıralar otobüste, sıra beklerken, trafikte sıkıştığımızda bile yapabilir hale geldik. 


Bu teknolojinin en öenmli temelleri 3G internet bağlantısının yaygınlaşması ve buna bağlı olarak interaktif ve kullanıcı tarafından uyarlanabilen akıllı telefonlar olarak atıldı. ve bu temelin üzerine ticari veya gayri ticari bir çok kurum yada kuruluş bu altyapıyı destekleyici uygulamalar (applications) geliştirerek bu yeni mobil dünyaya katkılarda bulundular. 


Bu uygulamar nasıl çalışıyor? Öncelikle sahip olduğunuz telefonun üreticisi ve/veya işletim sistemine göre direk bağlantı kurup telefonunuza indirebileceğiniz mağazalar yada internet üzerinden tarayıcı yada arayüz programı ile ulaşabileceğiniz web sayfaları aracılığıyla bilgisayarınıza indirip oradan telefonunuza kaydededebileceğiniz ortamlar mevcut. 


Bu mağazaları şu şekilde sıralayabiliriz;
Apple ürünleri için                      AppStore
Android ürünleri için                   Android Market
Nokia - Symbian ürünleri için       OVI Store


Uygulamalarla neler yapılabilir? İnternet bankacılığından, GPS haritalarına, sanal alışverişten, uçak bileti almaya kadar yapabileceğiniz onlarca şeyin yanı sıra, TV seyretmek, radyo dinlemek, müzik yada fotoğraf işleme programları, sosyal medya arayüz programlarına kadar onbinlerce yazılımı da kullanabilmeniz mümkün. Uygulamaların bir çoğu ücretsiz olarak kullanıcıya sunulurken bazı uygulamalar da cüzi ücretler karşılığında satın alınabiliyor. 


Daha sonraki yazılarımızda popüler uygulamları da buradan tanıtmaya çalışacağım. 

Hiç yorum yok: