Etiketler

android (28) Appstore (8) HTC (11) iPad (14) iphone (26) iPhone 4S (21) iPhone Aksesuarı (7) iPhone problemleri (5) Samsung (9) Siri (6) Sony (8) Tablet PC (10) tasarım (19) teknoloji (12) uygulama (14)

3 Aralık 2011 Cumartesi

Alış-verişlerde Cep Telefonu Devri Geliyor

Hemen hemen hepimiz temassız kredi kartlarının varlığından haberdarızdır. Kimi banka "dıt" olarak kimi para da "express kart" olarak tanıttı bu temas etmeden çip içeriğini tanıyan ve ödemeyi gerçekleştiren kredi kartlarını. 


Aslında büyük şehirlerde yaşayan çoğu insanın toplu taşıma kartlarından aşina olduğu bir teknoloji bu, Akbil yada Kentkart gibi önceden kredi yüklenen ve otobüs tramvay gibi toplu taşıma araçlarında alıcı makinaya yaklaştırarak biletin ödenmesiyle aynı mantıkta. Dikkatinizi çekeceği üzere bazı temassız kredi kartları üzerindeki çip telefonunuzda kullandığınız sim kart üzerindeki çip ile aynı. Buradan yola çıkarak sim kart çiplerinin kapasitesi yükseltilerek kredi kartı bilgilerinin bu kartlara yüklenmesi de olası.


NFC olarak adlandırılan bu teknolojiyi şu anda Garanti Bankası daha aktif olarak kullanıyor ve müşteri sayısını 150 binin üzerine çıkarabilmiş durumda. Ayrıca Eskişehir için özel olarak hazırlanan, toplu taşıma ve birçok yerde kullanılabilen Esparacard gibi bir girişimleri de bulunmakta. Elbetteki bu sayı henüz yeterli değil ancak özellikle iPhone ve android işletim sistemli akıllı telefonların artmasıyla NFC teknolojisine geçişin hız kazanacağı düşünülüyor. Yakın zamanda planlanan parmak izi ve retina ile sağlanan güvenlik sistemleri de telefonlar üzerindeki kredi kartlarının güvenliğini klasik kartlara göre kat be kat daha artıracak. 


NFC ile Sinema, otobüs uçak biletleri gibi ödemeler çok daha hızlı ve güvenilir olarak yapılabilecek. isterseniz temassız kredi kartı gibi isterseniz 3G yada wireless ağlar üzerinden alışverişinizi tamamlayacak ve ödemenizi sim kartınıza tanımlanmış olan kredi kartınızdan ödeyebileceksiniz. Düşünün sinemaya giderken metroya binecek ve metro biletini telefonunuzu turnikeye yaklaştırarak yapacak, metroda giderken sinema biletinizi alacak ve haftasonu yapacağınız seyahat için uçak biletinizi alabileceksiniz. Bu kadar kolaylık getirecek bir teknolojinin yaygınlaşmaması ise neredeyse imkansız gibi duruyor. 


Şimdi gerek şey cep telefonu üreticilerinin bu desteği ürünlerine tanımlamaları ve bankaların da bu uygulama için yazılımlarını geliştirmelerinden başka bir şey değil. 

Hiç yorum yok: